Regionarkivet byter nu webbplattform. Vi har redan flyttat in i vår nya webbplats och den här sidan kommer att upphöra i januari 2019.

|   Kontakta oss

Bräutigams konditori

Månadens arkivhandling: 
Oktober, 2002

Fasad åt Östra Hamngatan och åt Kungsgatan. Fasadritningarna finns på Stadsarkivet i Göteborg.

Omslag: Agneta Hansson, Arttext, Göteborg   Bräutigams annons i  Göteborgs Handels- och Industrikalender 1909 och 1920

Bräutigams konditori i hörnet av Östra Hamngatan och Kungsgatan var en välkänd mötesplats för stadens damer under många decennier. Emil Bräutigam kom till Göteborg från Tyskland och startade ett bageri i en källarlokal i Haga på 1870-talet. Hans tyska gesällbrev från 1854 förvaras i Göteborgs Hantverksmuseums samlingar på Region- och Stadsarkivet. Bräutigams bageri blomstrade, och 1909 fanns i Handels- och Industrikalendern en annons för Bräutigams Konditori, Café & The Room på Östra Hamngatan 37. 1917 flyttade etablissemanget till det nybyggda huset Östra Hamngatan 50, ritat 1910 som kontors- och varuhuset Skandia av den kände arkitekten Arvid Bjerke men ombyggt för Bräutigams behov. I Handelskalenderannonsen 1920 ser huset verkligen ut som ett bakelsepalats. Arvid Bjerkes arkiv förvaras på Region- och Stadsarkivet Göteborg, och i biblioteket där finns även en förtjusande liten bok om konditoriet (Kerstin Dahlén, Utsikt från ett cafébord, Warne förlag, Partille 1995).

Ensamma kvinnor kunde inte gå på restaurang men det var inget opassande i att sitta hos Bräutigams och drömma över en kopp kaffe eller the och lyssna till pianomusiken. Senare blev Bräutigams en populär mötesplats för skolungdom. Numera är det en vanlig krog i lokalerna.

Senast uppdaterad 2005-03-01
  • Arkivdepå Vänersborg
    Telefon: 0521-27 84 00 (växel)